TEATER

Cv i urval för film & teater:

Marianne Lindberg De Geer har varit verksam som konstnär, scenograf, kostymtecknare och maskör i cirka 30 år. På 70-talet stod hon för scenografi och kostym vid ett flertal uppsättningar på Nationalteatern i Göteborg. 1977 gjorde hon kostym till Tältprojektet, som turnerade genom hela Sverige.

År 2007 debuterar Lindberg De Geer som dramatiker på Dramaten med pjäsen ”Jag tänker på mig själv” och på Stockholms stadsteater med pjäsen ”Johnny Boy”.

Från 1986 har hon samarbetat med Meyer-ateljéerna/Alexandersson & De Geer och skapat scenografi, kostym och mask till en mängd film- och teveproduktioner.Bland Marianne Lindberg De Geers teaterarbeten kan också nämnas flera arbeten vid Unga Klara, bland annat Affären Danton 1986 och Syrener 1914 / Irinas nya liv 1996. Under 90-talet stod hon för mask och kostym vid ett antal föreställningar på Teater Galeasen i Stockholm.Under våren 2004 har hon skapat kostymerna till Kent Anderssons revy Land du välsignade i regi av Anders Wällhed på Helsingborgs Stadsteater och hösten 2004 var hon scenograf & kostymör till Pinters Födelsedagsfesten i regi av Tobias Teorell

Jag tänker på mig själv – och Vänstern, en K-special för teve visades under våren och med repris i augusti 2005. En film där Marianne Lindberg De Geer söker upp sina gamla proggvänner från förr och diskuterar vad som hände och hur de tänkte. Utgånspunkt är Tältprojektet från 1977 då den svenska proggeliten reste land och rike runt med ett cirkustält och spelade upp den svenska arbeatrrörelsens historia som musikteater. Medverkande var bl a Nationalteatern, Nynningen, Oktoberteatern, Sven Wollter, Eva Remaeus, ICAbutikcefen Stig alias Hans Mosesson m fl.

2006 påbörjas en uppföljare med arbetsnamnet: Jag tänker på mig själv – och det andra könet.

Marianne Lindberg De Geer är en av Sveriges mest namnkunniga konstnärer och har ställt ut på gallerier och konsthallar i Sverige och utomlands, inte sällan under rubriken Jag tänker på mig själv. Hon debatterar ofta på kultursidorna och är ledamot av Statens kulturråds styrelse. Hon är representerad på konstmuseer över hela landet, bland annat Moderna Museet, Nationalmuseum, Göteborgs Konstmuseum samt Wanås.

Nästa år inleder Marianne Lindberg De Geer med att delta i en samlinsgutställning på Moderna museet, Stockholm, Modernautställningen, en återkommande sammanställning av de mest intressanta samtidskonstnärerna just nu. ( vernissage 18 februari 2006)

1970-talet Nationalteatern, Gbg; kostym & scenografi i ett flertal uppsättningar

1977 Tältprojektet. Kostym

Från 1986 samarbetat med Meyer-ateljeerna, Alexandersson & De Geer

i diverse film & tv-produktioner med scenografi, mask & kostym.

Under 1990-talet flera prod. med teater Galeasen, Sth. med mask & kostym.

1986 Unga Klaras prod. "Affären Danton". Mask.

1996 Unga Klara: Syrener och Irinas nya liv. Kostym

2001 Unga Klara: JB. Scenografi.

2002 Riksteatern: Magister Bläckstadius. Kostym

2004 Helsingborgs stadsteater: Land du välsignade. Kostym

2004 Malmö Dramatiska Teater: Harold Pinters Födelsedagsfesten. Scenografi & Kostym.
 

TILL TOPPEN AV SIDAN

MLDG